Personal and academic blog. Explores the borderlands between rhetoric, politics and intelligence.

1.9.04

Fyns Amts Avis og verdensrevolutionen

Jeg kan godt lide når folk vedkender sig deres standpunkter og lader dem løbe gennem handling og dåd. Det samme gælder journalister. Kravet om journalistisk objektivitet, skjult bag 3. persons figenblad, er jeg egentlig ligeglad med. Bare artikel a bliver opvejet af artikel b, på næste side eller i næste udgave.

Men jeg bliver irriteret når en journalist dækker sig ind under sin objektivitet, men har svært ved at skjule een eller anden verdensopfattelse i linjerne. Her er regionalpressen et fantastisk eksempel. For i Lokalområdet kender vi hinanden og hinandens holdninger, og den lokale bladsmører har et meget mere defineret publikum at skrive til. Derfor kan journalisten også meget lettere komme afsted med at spille på de almene antagelser end den mere abstrakte landspresse. Eller for at tale retorisk: Der er områder af Doxa der er definerbare.

Se nu Fyns Amtsavis og brugen af en metonymi (at bruge et begreb eller en helhed i stedet for en del). 8 unge, sikkert fra Svendborgs autonome miljø, har spraymalet gule prikker over hele byen som sympatiaktion for Christiania. De blev snuppet og røg i retten. Journalisten skriver:

"Kort før den 5. september i fjor fik den ene af gruppens medlemmer besked fra Christiania, der ønskede støtte mod en truende rømning af fristaden."

Interessant er "Christiania" som en entydig størrelse (og ikke "folk fra Christiania") - hvilket det næppe er - og den implicitte aktive form "Christiania sendte besked". De 8 unge er altså en sovende "Christiania-celle" der vækkes til live af moderorganisationen. Vi aner en konspiration med rødder langt ud over trygge Sydfyns grænser.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home