Personal and academic blog. Explores the borderlands between rhetoric, politics and intelligence.

24.8.04

Den forbandede frihed

På vej hjem fra en fantastisk fritidsferie i Berlin faldt jeg over distinktionen mellem negativ frihed og positiv frihed, forstået på et politisk plan.

Negativ frihed er frihed fra statens overordnede politiske myndighed. Det er fx at jeg kan tage til Berlin, både øst og vest, uden at staten blander sig. Men en helt anden ting er min frihed til rent faktisk at kunne realisere min Berlinsrejse. Både i form af at få skrabt penge sammen så Easyjet vil flyve mig og en café vil sælge mig store fadøl, men også min evne til at tale tysk (som jeg, i teorien, skulle have lært i folkeskole og gymnasium) og mange andre ting. Det er positiv frihed.

Et sted jeg altid har fornøjelse af at kigge når samtalen falder på frihed er liberator.dk, et forum for ny-liberale der mener det. Det er skægt at få et indblik i hvordan die-hard liberale nærmer sig anarkister i deres kamp mod en stat. Anarco-kapitalisme...

Samtidigt synes jeg det er sundt at blive mindet om at den negative frihed (som er den eneste frihedsform liberator folkene bekymrer sig om) også skal holdes øje med, og ikke kun den positive som vi måske er blevet vant til i det socialdemokratiske velfærdssamfund.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home